Artikelen

Voor elk niveau een begrijpelijk artikel

Kennis en kunde zijn er op verschillende niveaus. Als je kunde op een zeker niveau is, dan zal de bijbehorende kennis makkelijk tot je genomen kunnen worden. Je snapt het en je kunt het verwerken en toepassen.
Daarom zijn de artikelen in 3 niveaus verdeeld.

Elk onderwerp, bijvoorbeeld de release of concentratie, kan voor niveau 1, 2 of 3 geschreven zijn. Dit is te herkennen aan het aantal sterren.

= beginnende bowler

= competitiebowler

= (internationale) toernooibowler

Uiteraard is het aan iedereen vrij om elk artikel te lezen en kennis van hogere niveaus tot je te nemen. Je zult vanzelf merken of dit goed landt of niet. En ook het lezen van kennis van lagere niveaus kan je basis nog eens verstevigen!

Ik wens je veel leesplezier en verneem het graag als je vragen hebt.

De strijd tussen banen en ballen
18-6-2020

De nieuwe regels voor ballen hebben zeker ook te maken met de poging van USBC om de technische ontwikkelingen van ballen in de pas te laten lopen met de technische ontwikkelingen van banen en baanonderhoud. Deze strijd is al vanaf 1895 aan de gang!

Lees verder
Balansgaten en dynamische onbalans
22-5-2020

Volgens de nieuwe regels mogen er vanaf 1 augustus 2020 geen balansgaten meer in de bal. Waarom niet en wat betekent dit voor jou? Gaat mijn bal nog wel evenveel hoeken? Wat is/was de functie van een balansgat?

Lees verder
Nieuwe regels voor bowlingballen
17-5-2020

In 2018 heeft USBC een aantal regels omtrent bowlingballen gewijzigd. Voor een geleidelijke overgang hebben ze ruim de tijd genomen. Maar vanaf 1 augustus 2020 mag er geen balansgat meer in je bowlingbal zitten. Waarom en wat betekent dit voor jou?

Lees verder
Als we weer mogen
9-5-2020

Al twee maanden niet gebowld en misschien duurt het nog wel 4 maanden. Na een half jaar rust zullen je duim en vingers flink geslonken zijn. Wat kun je doen om ze sterk te houden en wat moet je straks doen om een goed passende bal te hebben?

Lees verder
Welke bal is het beste voor jou?
2-5-2020

Als recreant of beginnende bowler heb je meestal geen eigen bal en moet je het doen met een huisbal. Maar welke?

Lees verder
Een eigen bal kopen
2-5-2020

Ja natuurlijk. Als je vaker gaat bowlen en zeker als je een serieuze competitiebowler wilt worden, ga je een eigen bal aanschaffen. En zelfs meerdere. Maar welke? Waar moet je opletten?

Lees verder
Een ontspannen hand zorgt voor een goede release
2-5-2020

Het is belangrijk dat je bal goed past. Daarvoor ben je naar een Pro Shop houder gegaan die jouw hand precies opgemeten heeft. Je doet je hand in de bal en vingers en duim lijken perfect te passen. Je neemt een aanloop en

Lees verder
Een hoek in de bal boren
2-5-2020

Elke pro shop houder krijgt tientallen en misschien wel honderden keren per jaar dezelfde vraag voorgeschoteld: “ik wil een (meer) hoek in mijn bal geboord”. Mensen, dat kan niet. Dat gaat niet!

Lees verder
Is bowling meer een technische of mentale sport?
26-4-2020

Onlangs kreeg ik deze vraag toegespeeld van Jurjen Groen: Ik zou wel eens van je willen weten of jij bowlen meer een fysieke sport vindt, of juist een mentale. Uiteraard zijn beide aanwezig, die snap ik. Welke verdeling zou jij eraan geven?

Lees verder
Een topprestatie bereiken door niets te willen
26-4-2020

Een topprestatie neerzetten. Dat willen we allemaal wel. En dan hebben we het niet per se over de top van Nederland of de Wereld, maar gewoon de eigen topprestatie. Elke week weer opnieuw. Ja natuurlijk moet het ook gezellig zijn. Voor velen het ..

Lees verder
Je moet positief denken
26-4-2020

Het positieve denken als oplossing voor alles. Als je maar positief denkt dan komt het vanzelf wel goed. Dat is wat vaak gezegd en gedacht wordt. Fake it till you make it hebben de Amerikanen ervan gemaakt. Als je maar lang genoeg doet alsof, dan..

Lees verder
Die goeie laatste game
26-4-2020

En dan ineens lukt het wel. Iedere bowler maakt het weleens mee. Tijdens de wekelijkse leagueavond of tijdens een toernooi. Vol goede moed wordt er begonnen. Het ingooien loopt aardig maar zodra de wedstrijd begint is het toch niet makkelijk....

Lees verder