Een eigen bal kopen
Niveau:
 |  Leestijd:    |  Laatst bijgewerkt:  9-5-2020

Met een eigen bal ga je hoger scoren

Een bal aanschaffen en op maat laten boren doe je bij een Pro Shop houder, ook wel ballenboorder genoemd. Naar wie je gaat is iets persoonlijks. Vergelijk het met een kleermaker die een maatpak levert maar dan eentje waar je waarschijnlijk regelmaat terugkomt. Het gevoel dat je wilt hebben bij een Pro Shop houder of ballenboorder, is net zo belangrijk als de locatie, kennis van zaken, assortiment en prijs. 

De juiste Pro shop houder

Topbowlers zijn niet te beroerd om verder te reizen dan de dichtstbijzijnde proshop als het gevoel bij een bepaalde boorder beter is.

Er zijn een beperkt aantal proshops in Nederland en slechts enkelen zijn ook beroepsmatig Pro Shop houder. Sommigen zijn in een bowling. Dat heeft het voordeel dat je direct kan proberen nadat de bal geboord is en eventueel aan kan laten passen. En vooraf kan de Pro Shop houder kijken naar jouw techniek om te bepalen welke bal beter geschikt is voor jou.

Alle aspecten om te kiezen voor de juiste proshop moet je zelf afwegen en soms is het een kwestie van proberen. Een langere termijn relatie is wel waar je naar streeft als je naar de top wilt groeien. Een goede Pro Shop houder denkt mee, adviseert en weet precies wat voor jou wel werkt en wat niet. Investeer dus in die relatie en je moet het gevoel hebben dat de ballenboorder dat ook doet.

 

De juiste bal

Als je voor het eerst een eigen bal aanschaft stap je dus over van een huisbal. De ballenboorder zal vragen naar jouw wensen voor gewicht, soort bal, kleur (en geur) en welke ballfit je wilt; conventioneel of fingertip. Wat zeg je dan?

Het gewicht van de huisbal is een leidraad om waarschijnlijk 1 of zelfs 2 pond zwaarder te gaan. Bedenk dat je bij een huisbal altijd (lichtjes) hebt moeten knijpen en dat daardoor het gewicht “zwaarder” aanvoelde. Bij een goed passende, op je hand geboorde bal hoef je niet te knijpen en kan je dus het juiste, bij jouw passende, gewicht nemen.

De soort bal heeft te maken met het oppervlak en het gewichtsblok. Beide aspecten zorgen ervoor of een bal meer of minder reageert en dus meer of minder kan hoeken.

   

              Oppervlak van de bal                                                     Gewichtsblok in de bal

Hoe meer hoe beter is zeker in dit geval niet altijd waar. Een bal die veel wil hoeken is ook moeilijker te hanteren en je moet als speler dan al aardig wat weten en kunnen om hier goed mee om te kunnen gaan. In het begin is het meestal beter om voor een gematigde balreactie te kiezen. Afhankelijk van de baancondities die je meestal (in jouw bowlingcentrum) tegenkomt kies je dan voor iets meer of minder. Qua prijs zijn dit soort ballen meestal ook goedkoper dan de meest hoekende ballen.

De termen die je vaak tegenkomt zijn low end, low range, low reactive, entry performance, etc. om aan te geven dat dit ballen zijn die meer geschikt zijn voor beginnende bowlers. Vaak wordt ook de term spareballen of polyester (plastic) gebruikt omdat dit soort ballen door de betere bowlers vaak gebruikt worden om hun tweede worp (spare) met minder of geen hoek te spelen.

Ben je wat meer gevorderd dan ga je een bal kopen die iets meer wil doen op de baan en hou je die eerste bal voor je spares. Langzaamaan bouw je een arsenaal op van meerdere ballen omdat je verschillende omstandigheden tegenkomt. Omdat je in andere bowlingcentra gaat spelen en omdat je meer aan wedstrijden meedoet waar de baancondities anders zijn. Verschillende ballen zijn dan een must om goed hiermee om te kunnen gaan en je score te verhogen.

De kleur van de bal is persoonlijk en staat helemaal los van de prestatie van een bal. Storm is een merk dat geur toevoegt aan een bal en of je dat wel of niet lekker vindt is ook persoonlijk.

 

Conventioneel of fingertip

De betere bowlers spelen allemaal met fingertip. Hierbij gaat alleen het eerste vingerkootje in de gaten.

        

   Conventionele grip met 2 vingerkootjes                             Fingertip grip met 1 vingerkootje in de vingergaten

Dit lijkt in het begin alsof je de bal veel minder goed beet hebt en veel spelers zijn bang dat ze die bal gaan verliezen. Maar feitelijk heb je nu meer kracht in je vingers omdat je een gewricht extra inschakelt. Het is slechts een gevoel en je went er snel aan. Zodra je een redelijk constante beweging hebt zodat de bal redelijk constant over je mikpunt gaat is mijn advies om over te gaan op fingertip. Of als je onder begeleiding traint zou ik direct overgaan op fingertip. Beter voor je vingers (minder blessuregevoelig) en veel makkelijker om de bal effect te geven!

 

Precies pas

Het precies pas krijgen van de gaten op jouw hand is het vakmanschap van de ballenboorder én jouw terugkoppeling. Je hand wordt heel precies opgemeten en de flexibiliteit van vingers en duim wordt ingeschat. Op basis van die metingen en jouw huidige niveau maakt de boorder een keuze. Dit is altijd een eerste experiment.

       

    Balfit specificatie sheet                                                       Boormachine

Stel je laat een pak of schoenen op maat maken. Alles wordt gemeten en je trekt het voor het eerst aan. Vaak is het pak dan nog niet afgestikt en bekijkt de kleermaker heel goed hoe het valt. Er worden nog wat spelden verzet en aantekeningen gemaakt en dan worden de naden definitief vastgenaaid. Dan nog kan het zijn dat je tijdens het dragen voelt dat er ergens iets trekt of schuurt. Je gaat weer terug en het wordt weer aangepast.

Datzelfde proces zou je in het begin met je ballenboorder moeten willen volgen. Hij maakt een hele goede inschatting, maar jij bepaalt in hoeverre die klopt. Als je gaat bowlen dan voel je letterlijk “waar de schoen wringt”. Je gaat terug en je geeft aan waar het schuurt, trekt of pijn doet. Soms krijg je een blaar of ontvelling of eeltvorming. In alle gevallen betekent dit dat het nog niet goed past!

Dat is geen fout van de ballenboorder, maar simpelweg een noodzakelijke route om tot de optimale fit te komen.

Als het allemaal direct perfect zit, dan is dat echt een schot in de roos en dat komt zelden voor. Hou er dus rekening mee dat je een aantal keer teruggaat om te vertellen waar het niet lekker zit. Een goede ballenboorder luistert, geeft jouw gevoel gelijk en past het aan. Een minder goede ballenboorder zegt dat je techniek nog niet goed is en dat hij heel goed je hand heeft opgemeten. Niet zijn fout dus en het teken voor jou om een betere boorder op te gaan zoeken.

Uiteraard kan het goed zijn dat je in je techniek nog fouten maakt, maar pijn aan je hand is niet nodig en wordt veroorzaakt door een niet goed passende fit.

 

De bal blijft hangen

Vaak als je overstapt van een huisbal naar een eigen bal, blijft deze aan de duim hangen. Waarom? Omdat je knijpt!

Je denkt van niet, maar je hebt langere tijd met een niet goed passend duimgat gebowld en je bent er onbewust aan gewend geraakt om te knijpen. Want anders verlies je de bal. Nu is het duimgat precies op maat en gaat de duim er ook vrij gemakkelijk in, maar blijft deze toch hangen.

Als je daar meer over wilt lezen en hoe je dit tegen kan gaan lees dan dit artikel.

Een ontspannen hand zorgt voor een goede release **

of lees een van deze artikelen voor meer informatie

Welke bal is het beste voor jou? *
Een hoek in de bal boren **

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Auteur

Jack Edelaar
Mastercoach in Sports

Reacties

Laat een reactie achter