Als we weer mogen
Niveau:
 |  Leestijd:    |  Laatst bijgewerkt:  17-5-2020

De crisis hakt er flink in

In allerlei sectoren en diverse bedrijven zullen failliet gaan. Bowlingcentra niet uitgezonderd en het is afwachten wat dat voor de sport gaat betekenen. Als bowlingsporters kunnen we daar weinig aan doen, behalve straks weer flink gaan bowlen als het mag!

Maar ondertussen, ongemerkt misschien, is jouw lichaam gewend geraakt aan rust. Met name je bowlinghand en -arm, maar ook je benen.

Weer rustig opbouwen

En vergis je daarin niet. Spieren zijn binnen een week verminderd als je ze niet of minder gebruikt. Het goede nieuws is dat ze ook snel weer opgebouwd worden. Maar dat gaat natuurlijk wel gepaard met enige spierpijn.

Gewoon weer rustig gaan bowlen is een hele goede manier om die spieren weer te laten wennen en te laten groeien. Een half uurtje is meer dan genoeg ook al heb je misschien trek in meer. Maar als je vermoeid raakt wordt je beweging steeds slechter uitgevoerd en dan heb je juist kans dat je overbelast raakt en een blessure oploopt.

Vooraf en nu al oefeningen doen om je been-, romp- en armspieren op peil te houden is natuurlijk het allerbeste. Goed voor je body, goed voor je mind en goed voor je huisgenoten. Een gezond mens is over het algemeen een leuker mens ;-)

Een goed passende bal

Misschien voel en merk je nog niet dat je spieren wat minder sterk zijn totdat je wat langer hebt gebowld. Maar je dunnere duim merk je direct!

Het duimgat zal aanvoelen alsof je duim er in kan zwemmen zoveel ruimte heeft ie. Hoewel het maar enkele millimeters zijn, is het genoeg om te voelen dat je de bal niet langer meer goed kan vasthouden.

Ook je duim was aangepast aan het bowlen. Uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid games die je in een week gooide, maar je huid, bot en gewrichten hadden extra weefsel gecreëerd om die belasting aan te kunnen. Dat weefsel is nu verminderd en je duim is dus veel dunner geworden.

Gevolg is dat je moet knijpen.

Als je daar niets aan doet, dan zul je na 2 of 3 games knijpen een blaar en misschien wel een ontvelling gaan krijgen. Pijnlijk, vervelend en niet nodig!

 

Een slecht passende bal

Ik hoor vaak bowlers zeggen dat hun duim in de eerst game steeds beter gaat zitten. "Oh, dat heb ik altijd dat m'n duim wat dun is in het begin. Dat gaat vanzelf over en dan zit ie goed."

Wat er gebeurt is dat er in het begin geknepen wordt om de bal toch goed vast te kunnen houden. Inderdaad wordt de duim daar dikker van want het knijpen zorgt voor spierspanning in onderarm en hand en dus bloedtoevoer. En het knijpen zorgt voor wrijving en dus warmte en daardoor dikker worden van de duim.

En er gebeurt nog meer. Als reactie op dat knijpen en die wrijving zullen de huid, het bot en de gewrichtsbanden van de duim zich gaan aanpassen aan die grotere belasting.

Ze gaan groeien. Versterken en verdikken. En uiteindelijk overmatig eelt ontwikkelen.

Een slecht passende bal zorgt voor problemen

Naast directe ontvellingen en blessures zorgt een slecht passende bal er ook voor dat dit een voortdurend proces van ellende is. Doordat de duim groeit, moet het duimgat steeds weer aangepast worden. Waar de duim dikker wordt, moet het duimgat uitgeschuurd worden. Dat gebeurt meestal pas wanneer het echt pijn gaat doen of wanneer de bal steeds blijft hangen. En dus te laat.

Maar wat het meest kwalijke hieraan is, is dat je release slechter wordt of al niet goed is. Als de duim niet goed past, als er geknepen wordt of een andere beweging gemaakt wordt om die bal toch maar los te krijgen, dan heeft dat allemaal invloed op de release. En dat is geen positieve invloed!
Een ontspannen hand zorgt voor een betere release (lees dit artikel).

Pas je duim en/of duimgat aan

Om de bal goed passend te maken kun je meerdere dingen doen. Je kunt beschermende tape op de duim doen zodat er a.h.w. een tweede huid op zit die beschermt tegen ontvellingen. Bovendien maakt het de duim een klein beetje dikker. Én het maakt de duim aan de bovenkant een klein beetje gladder, waardoor de wrijving van de duim in de bal altijd hetzelfde is en dus altijd op hetzelfde moment zal loskomen.

Je kan ook het duimgat kleiner maken door er tape in te plakken. Dit heb ik uitgebreid omschreven in het artikel 'Een ontspannen hand zorgt voor een goede release'

Zorg ervoor dat je zoveel tape gebruikt totdat het duimgat net strak genoeg is. Liever 1 tape teveel dan te weinig. Het voordeel van tape is dat je het er altijd weer uit kunt halen.

Mijn advies is trouwens om altijd tape op je duim te doen. Sinds ik dat zelf doe heb ik nooit meer last van ontvelling of overmatige eeltgroei gehad. En mijn bal is nooit meer blijven hangen. Hierdoor heb ik het duimgat ook steeds strakker kunnen laten boren en is mijn release flink verbeterd!

Verwisselbare duimdoppen

Om altijd een goed passend duimgat te hebben zijn verwisselbare duimdoppen een heel goed alternatief. Zeker als je ook meerdere ballen hebt. Het voordeel van een verwisselbare duimdop is dat je duim altijd hetzelfde zit in elke bal. Door simpelweg de duimdop uit de ene bal te halen en in de andere bal te plaatsen.

De eerstvolgende worp die je dan met die andere bal maakt, voelt vertrouwd aan en maakt de kans op een goede release vele malen groter. Je weet wat ik bedoel: hoe vaak heb je niet getwijfeld om een balwissel te maken omdat die bal net ff wat anders zit!?

En als je meerdere duimdoppen hebt, kan je die op verschillende duimdikten op maat maken. Dat vergt in het begin wat aanpassen door licht te schuren. En oppassen dat je de dop niet zodanig aan je duim aanpast dat die weer erg op de volgende duimdop gaat lijken.
Maar als je dit eenmaal voor elkaar hebt is het een investering waar je jaren plezier van zult hebben.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat als je straks gaat bowlen het duimgat goed passend is!
Ga desnoods eerst bij jouw Pro Shop langs om een beter passend duimgat aan te laten meten. Zeker als je overmatige eelt nu eindelijk weg is!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Hier zijn 3 artikelen die misschien ook interessant zijn voor jou:

Een ontspannen hand zorgt voor een goede release **
Een eigen bal kopen */**
Een hoek in de bal boren **

Auteur

Jack Edelaar
Mastercoach in Sports

Reacties

Laat een reactie achter