Welke bal is het beste voor jou?
Niveau:
 |  Leestijd:    |  Laatst bijgewerkt:  13-5-2020

Je bal is je wapen!                                   

In elke sport geldt dat goed materiaal een voorwaarde is om goed te kunnen sporten.

Zonder goed passende skischoen zwabberen die latten alle kanten op. Een schaats die niet goed past levert frustraties en blaren op. En een zachte voetbal maakt het onmogelijk om goed te schieten.

Zo is het ook met bowlen.

Strikes en spares zijn makkelijker te gooien met een goed passende bal!

En waar moet je dan op letten bij het uitzoeken van een goede bal? welke bal is het beste voor jou? 

Het duimgat

Stel je bent een beginnende bowler en je staat voor het ballenrek. Heel veel kleuren en getallen. Maar welke te kiezen?

Het allerbelangrijkste is een goed passend duimgat.

Als de duim er precies in kan en overal een beetje contact heeft met de bal, dan is dat precies goed. Draai je duim eens rond in het duimgat. Als dit net aan gaat dan is het goed. Hij mag zelfs een beetje stroef ronddraaien. En als je je duim in het duimgat doet, mag je een beetje lucht horen ontsnappen. Zolang je duim maar niet knelt of blijft steken. Dan is het duimgat te krap. Zoek dan een bal met een iets ruimer duimgat.

Is het duimgat iets te groot dan moet je steeds knijpen om de bal vast te blijven houden. Dat wordt niet alleen vermoeiend, maar kan ook pijnlijk worden. En bovendien moet je dan precies timen wanneer je de duim ontspant en de bal loslaat.

Is het duimgat precies goed, dan blijft de bal gewoon in je hand hangen zonder dat je hoeft te knijpen. Als de bal dan vanuit de achterzwaai naar voren komt, dan gaat ie vanzelf los van je duim door de zwaartekracht.

 

Het gewicht

Bij de meeste huisballen zijn de grootte van de gaten aangepast aan het gewicht. Een 16 heeft hele grote gaten en een 6 hele kleine. Maar soms is een bal met een goed passend duimgat een beetje te licht of juist te zwaar. Ga dan op zoek naar een andere bal van een beter gewicht en een goed passend duimgat. Misschien is het even zoeken, maar het is de moeite waard. Het bowlen wordt zoveel leuker met een goede bal!

Overigens zijn de getallen op de bal het aantal Engelse ponden dat een bal zwaar is.

Dat betekent dat een 6 ongeveer 2,7 kilo weegt. Een 10 is 4,5 kilo zwaar en een 16 weegt maar liefst 7,25 kilo. Dat is bovendien de zwaarste bal die officieel is toegestaan.

 

De vingergaten

Uiteraard zijn de vingergaten ook van belang, maar niet zo belangrijk als het duimgat. Zijn
de vingergaten te klein dan gaat het natuurlijk niet goed. Maar een beetje te groot is niet erg. Waar de duim ontspannen moet blijven, moeten de vingers juist een beetje knijpen. Dit is goed voor het vasthouden maar ook bij het loslaten. Door tijdens het loslaten met de vingers te knijpen krijgt de bal meer omwentelingen en daardoor een betere werking op de pins.

Overigens ziet men nogal wat recreatieve bowlers met de wijs- en middelvinger bowlen. Dit moeten de middel- en ringvinger zijn. De wijsvinger kan dan, net als de pink, de bal sturen.

De span

Als laatste is de afstand van het duimgat tot de vingergaten van belang. Oftewel de span(wijdte). Liggen de gaten te ver van elkaar dan kan je de bal niet vasthouden. Zitten ze iets te dichtbij dan is dit niet zo erg. Het liefste heb je natuurlijk dat alles goed is en klopt met jouw hand. Maar dit is met een huisbal echt toeval.

Heb je een bal gevonden die qua duimgat goed zit en de rest is redelijk? Gooi dan met die bal voor het beste resultaat!

Een eigen bal voor weinig geld

Vind je het leuk om wat vaker te bowlen dan is een eigen bal een must.

Er zijn ontzettend veel leuke ballen op de markt die niet al te duur zijn. Sommige van die ballen hebben een leuke print van een stripfiguur of ander voorwerp.


 

Maar het belangrijkste is dat jouw hand opgemeten wordt en de gaten precies voor jouw hand in de bal worden geboord.
Sommige bowlingcentra hebben een zogenaamde Pro Shop in huis of anders weten ze je vast wel door te verwijzen naar een goede Pro Shop in de buurt.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Hier zijn 3 artikelen die misschien ook interessant zijn voor jou:

Een ontspannen hand zorgt voor een goede release **
Een eigen bal kopen */**
Een hoek in de bal boren **
 

Auteur

Jack Edelaar
Mastercoach in Sports

Reacties

Laat een reactie achter