Een hoek in de bal boren
Niveau:
 |  Leestijd:    |  Laatst bijgewerkt:  14-5-2020

Hardnekkige verhalen en misverstanden

Wie lang genoeg meedraait in de bowlingwereld kent ze wel: hardnekkige beweringen die keer op keer doorverteld worden, maar toch echt niet waar zijn. Sommige berusten op een misverstand; andere zijn gewoon pertinent onjuist en worden toch zonder gêne als waarheid verkondigt.

In een sport waar veel technische zaken spelen en veel daarvan onzichtbaar voor het oog zijn, is dat misschien niet zo verwonderlijk. De leek denkt al snel dat “de professional” het wel weet.

Een hoek in je bal

Elke pro shop houder krijgt tientallen en misschien wel honderden keren per jaar dezelfde vraag voorgeschoteld: “ik wil een (meer) hoek in mijn bal geboord”.

Mensen, dat kan niet. Dat gaat niet!

Hoogstens kan de beste man een zaag pakken en een hoek in de bal zagen. Dan heb je een hoek in je bal. Of hij kan de boor in een hoek t.o.v. de bal plaatsen en zo een duim- of vingergat schuiner in de bal boren. Dan heb je een gat dat in een grotere of kleinere hoek staat t.o.v. het centrum.

Een hoek in je bal boren of een hoek in je bal hebben zijn uitdrukkingen die niet kloppen!

Flauw… zult u zeggen. Het is toch duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Een bal zodanig boren dat hij meer gaat hoeken. Dat beweert de fabrikant tenslotte ook.

Inderdaad. En steeds wordt daarbij “in de kleine lettertjes” bedoeld -en soms ook geschreven- dat een bal in relatie tot de release en de baanconditie meer of minder kán hoeken als deze op een bepaalde manier geboord wordt.

 

De bal heeft een hoekpotentieel

De getallen die de verschillende balmerken gebruiken om de hoeveelheid hoek van ballen t.o.v. elkaar te vergelijken, zijn allemaal pogingen om de verschillen tussen ballen onderling voor u en mij te versimpelen. De ene bal heeft een groter potentieel om te hoeken dan een andere. Of de ene boring maakt dat een bal een groter potentieel om te hoeken heeft dan een andere boring. Of een bepaald oppervlak van de bal (geschuurd vs gepolijst) maakt dat een bal een groter potentieel heeft om te hoeken. Let op het woord ‘potentieel’. Wat betekent dat er een mogelijkheid, een kans, een vermogen in de bal aanwezig is om op een bepaalde baanconditie datgene te doen wat beter is dan een andere bal.

 

De speler heeft ook een hoekpotentieel

De allergrootste factor is echter de speler zelf. Het type release en de snelheid waarmee deze speler de bal loslaat.
Want: hoe een bal ook geboord of behandeld is…elke bal kan rechtdoor gaan als de vingers ten tijde van de release recht achter de bal zijn.
En ook … elke bal -ook spare en huisbal- kan hoeken als de vingers ten tijde van de release naar de zijkant van de bal gaan.

Elke topspeler weet dat en gebruikt dat ook in zijn of haar spel. Ze veranderen het hoekpotentieel door de vingers op een andere plaats te houden tijdens de release om zodoende een meer voorwaartse of meer zijwaartse rol op de bal te brengen.

Een enkele topspeler gebruikt voor de spares ook hun strikebal. Die spelen ze dan gewoon met een rechte release naar de pin toe. En dan kan die hoekbal gewoon rechtdoor gaan!

     

  Vingers meer onder/achter de bal                                    vingers meer naar de zijkant van de bal

Pas als een bal heel langzaam gerold wordt (10 km/u of lager) dan kan de bal vanzelf gaan hoeken. D.w.z. de bal rolt naar rechts of naar links vanwege de onbalans die in de bal zit. Dat gebeurt zelfs bij een huisbal!

Neem eens de proef op de som bij de volgende training. Zet een balrek neer waar normaal gesproken de allerkleinsten mee bowlen. Zet deze precies in lijn met de middelste arrow en de voorste pin. Pak een huisbal en leg de bal met de gaten naar boven op dat rek en rol de bal er vanaf. De bal zal een bepaalde route afleggen. Misschien is dat behoorlijk recht of misschien is dat naar rechts of links toe.

Dat ligt eraan hoe de gewichtsverdeling van die bal is én het ligt aan de baan zelf. Het baanoppervlak kan ook een kleine afwijking hebben.

Maar die afwijking zal bij de volgende pogingen constant blijven terwijl we de bal anders gaan neerleggen.

De tweede keer wordt de bal met de gaten aan de rechterkant neergelegd en er vanaf gerold. Kijk wat er gebeurt. Leg dan de gaten aan de linkerkant en kijk wat er gebeurt.

Doe het zelf of bekijk deze video.

Uiteraard kan je dezelfde proef doen met al je eigen ballen om de verschillen te ontdekken.

Maar dat zegt natuurlijk nog niet alles. De balsnelheid is dan zo laag dat dit slecht te vergelijken is met je normale spel. Bovendien rolt de bal direct al. Op het ballenrek en dus ook op de baan. In een normale beweging zal de bal altijd eerst gaan glijden en is het oppervlak van de bal heel bepalend wanneer de bal grip gaat krijgen en de zijwaartse rol omgezet gaat worden in een voorwaartse rol.

En dát is hoek!

Geen zijwaartse rol in de bal = geen hoek.

Geen weerstand/wrijving = geen hoek.

   Er moet zijwaartse rotatie zijn voor een hoek

Bal of bowler

De juiste bal in je hand hebben is in het bowlen enorm belangrijk. Zonder de juiste balreactie krijg je nu eenmaal minder strikes op goede worpen.

Maar…En…de bowler is zelf nog steeds de belangrijkste factor of en hoeveel een bal hoekt en dus strikes gaat opleveren.

Te vaak hoor ik spelers zeggen dat ze een andere bal willen kopen omdat ze minder hoek in de bal krijgen. Of meer hoek in de bal willen hebben net als die of die speler.

Te weinig hoor ik die spelers zeggen dat ze meer gaan trainen of anders gaan trainen om meer hoek in de bal te krijgen.

Bedenk dit eens: investeren in een nieuwe bal levert een snel, maar eindig hoger resultaat op. De bal raakt op een gegeven moment toch op. Misschien gaat ie minder hoeken, maar het is met name de impact in de pins die minder wordt en dus minder strikes oplevert.

En bedenk dan dit: investeren in het verbeteren van je release levert eerder of later een blijvend hoger resultaat op. Dat kan gedurende je hele bowlingleven een voordeel opleveren. En met elke bal die maar wilt!

 

Sprookjes blijven hardnekkig

Te vaak hoor ik spelers een uitleg geven aan recreanten dat die mooie hoek komt door hun bal. Die speciaal op hun hand is geboord. En in een hoek geboord!?

Te weinig hoor ik ze zeggen dat die bal weliswaar op hun hand geboord is, waardoor je makkelijker een betere techniek kunt leren en daardoor een rotatie aan de bal mee kan geven.

Als we steeds maar blijven herhalen dat de bal de hoek maakt, dan gaan we dat ook geloven. En elke nieuwkomer neemt dat voor waar aan, want “zij zullen het wel weten”. En die nieuwkomer gaat dat later ook herhalen en zo blijft het hardnekkige misverstand de ronde gaan.

Maar het ergste van dat al is, naar mijn mening, dat de vaardigheid van de bowler zelf onderbelicht raakt. Dat het potentieel van de bowler zelf minder benadrukt wordt.

Let ook hier weer op het woord ‘potentieel’. Wat betekent dat een bowler de mogelijkheid heeft, de kans heeft, het vermogen aanwezig is om op een bepaalde baanconditie datgene te doen wat beter is dan wat een andere bowler doet.

Ongeacht de bal.

De bowler maakt nog steeds het verschil !

De bowler kán nog steeds het verschil maken.

Ontwikkel je potentieel is wat ik iedereen wens.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Hier zijn 3 artikelen die misschien ook interessant zijn voor jou:

Welke bal is het beste voor jou *
Een eigen bal kopen */**
Een ontspannen hand zorgt voor een betere release **

Auteur

Jack Edelaar
Mastercoach in Sports

Reacties

Laat een reactie achter